پیام آمر دیپارتمنت اقتصاد ملی
اهمیت فراگیری علم اقتصاد به مثابه یکی از شاخه های علوم اجتماعی ریشه در نیازمندی های نامحدود و روز افزون بشریت با توجه به منابع کمیاب دارد.
تقویت سکتور های اقتصادی در یک کشور متضمن رشد و انکشاف بوده و منتج به بهزیستی و ارتقای سطح زندگی افراد آن جامعه میگردد. از آنجا که رشد و انکشاف اقتصادی مستلزم آموزش و فراگیری علم اقتصاد بوده در بسیاری جوامع و کشور ها دانشگاه های معتبری صرف تحقیق و مطالعه عمیق در زمینه علم اقتصاد میباشند. نیازمندی به آموزش علم اقتصاد در هر جامعه اعم از انکشاف یافته و روبه انکشاف محسوس است. خاصتا در کشور ما افغانستان به حیث یک مملکت عقب مانده و روبه انکشاف از اهمیت زیادی برخوردار است. به تاسی از همین اهمیت و نیازمندی پوهنحی اقتصاد پوهنتون مولانا جلال الدین محمد بلخی اقدام به تاسیس دیپارتمنت اقتصاد ملی در سال 1390 به مثابه یک کانون علمی در گستره تحقیق مسایل اقتصادی نموده تا با جمع نمودن کادر های جوان و مجرب در این زمینه موجب تربیت و آموزش نسل جوان و مشتاقان علم اقتصاد گردد.
معرفی مختصر دیپارتمنت اقتصاد ملی
دیپارتمنت اقتصاد ملی پوهنتون خصوصی مولانا، 1390 در چارچوب پوهنحی اقتصاد ایجاد شده و مدت 10 سال از فعالیت علمی و اکادمیک آن میگذرد.
هدف از ایجاد این دیپارتمنت، تربیت کادر و نیروی متخصص و متعهد برای بخشهای دولتی و خصوصی در زمینههای تحقیق، تدریس و کار های عملی مسلکی میباشد.
دیپارتمنت اقتصاد ملی در حال حاضر دارای چهار نفر کادر علمی دایمی است که دو نفر دارای درجه تحصیلی ماستری و دو نفر لسان، میباشد.
تعداد محصلان این دیپارتمنت در حال حاضر نزدیک به 115 نفر است که در دو نوبت روازنه و شبانه از سمستر اول تا هشتم مصروف فراگیری درسهای رشته اقتصادملی هستند.
دیپارتمنت اقتصاد ملی برای پیشبرد هرچه بهتر فعالیتهای خود، یک مجلس دیپارتمنت و 6 کمیته تحت عنوان کمیته ارتقای کیفیت و کمیته نصاب و انکشاف کریکولم ،کمیته امتحان ،کیمته ایلرنگ کمیته تحقق دارد که اعضای آن استادان کادر و این دیپارتمنت است. هر یک از کمیتهها یک عضو ناظر از میان نمایندههای محصلان نیز دارد.
دیدگاه
دیپارتمنت اقتصاد ملی در چوکات پوهنحی اقتصاد تلاش دارد تا در آینده نزدیک از طریق تربیت افراد متخصص و کار آفرین،ارائه و توسعه خدمات آموزشی و تحقیقی به عنوان یکی از معتبرترین دیپارتمنت ها در سطح پوهنتون های کشور مبدل گردد.
مأموریت
دیپارتمنت اقتصاد ملی پوهنحی اقتصاد در پرتو قوانین وزارت تحصیلات عالی کشور مصمم است تا از طریق ارائه تدریس در بالاترین سطح کیفیت مطابق با نیاز های بازار کار و نیز افزایش توانمندی های تحلیلی و تحقیقی محصلان، زمینه های دسترسی مناسب و معیاری را برای جوانان افغانستان به خاطر نایل شدن به اهداف علمی و تخصصی آن ها و نیز حل مشکلات اقتصادی جامعه جهت رشد و توسعه اقتصادی کشور آماده سازد.
ارزشها
حفظ مبانی کرامت انسانی در راستای باور های دینی ، فرهنگی و ملی در تمامی مراتب
ارتقای دانش اقتصادی بر اساس معیار های جهانی و بومی
گسترش فرهنگ اخلاق حرفه ای در مسایل اقتصادی
تربیت دانش آموختگان متعهد ، توانمند و با انگیزه
نو گرایی در آموزش و کشف استعداد های خلاق
استفاده از کدر های علمی متعهد ، مجرب و خدمتگذار
طول دوره تحصیلی رشته اقتصاد ملی
براساس لایحه سیستم کردیت وزارت محترم تحصیلات عالی، یک دوره تحصیلی مقطع لیسانس در رشتههای علوم انسانی حد اقل هفت سمستر و حد اکثر دوازده سمستر است. دیپارتمنت اقتصادملی پوهنحی اقتصاد پوهنتون مولانا نیز با تبعیت از این لایحه، یک دوره تحصیلی در رشته اقتصادملی را در هشت سمستر و 143 کردیت تعریف نموده است که تعداد کردیت در یک سمستر حداقل 18 و حداکثر آن 21 کردیت میباشد.
نصاب حاضری در یک درس در جریان یک سمستر 75% است و در صورت غیبت بیشتر محصل از امتحان درس مورد نظر محروم میگردد. محصلان در جریان یک دوره تحصیلی میتوانند دو سمستر تأجیل بگیرند و غیبت بیشتر از دو سمستر باعث انفکاک محصل میشود.
استفاده از تکنالوژی در امر آموزش
دیپارتمنت اقتصاد ملی با استفاده از امکانات تکنالوژیک برای ایجاد شفافیت و ارایه خدمات با کیفیت استفاده میکند که شامل موارد ذیل است:
استفاده از امکانات تکنالوژی با اهداف ذیل صورت میگیرد:
مهارتها و توانمندیهای فارغان رشته اقتصاد ملی:
ارغ التحصیل برنامه ( دیپارتمنت اقتصاد ملی ) فردی است که در حد لازم آشنایی با ( یکی از زبانهای خارجی، مدیر خوب در بخش مالی ، مهارت و دسترسی به برنامه های کمپیوتری ، قابلیت تدویر برنامه های آموزشی مدیریت مالی و حسابداری ، دسترسی به قوانین مالیاتی ، دسترسی به مهارت های مدیریتی ، توانایی پروسس ارقام حسابداری، … و غیره ) بوده و توانایی حل مشکل خویش را در این بخش دارا باشد.
آینده شغلی فارغان رشته دیپارتمنت اقتصادملی
فارغان و دانشاموختگان رشته اقتصادملی، ضمن اینکه میتوانند در نهادهای اقتصادی کشور به عنوان افراد کارشناس و متخصص عرصه تجارت وبانک ها جذب شوند در سایر نهادهای ملی و بینالمللی که در عرصههای تحقیقی و خدماتی فعالیت دارند به عنوان محقق، مشاور، مدیر، تحلیلگر و غیره استخدام شوند.
امکانات پوهنتون خصوصی مولانا برای برگزاری رشته اقتصاد ملی
پوهنتون مولانا از امکانات خوب و قابل توجه برای برگزاری رشته اقتصادملی برخوردار است. این امکانات شامل موارد ذیل است:
ساختمان و صنفهای درسی مناسب مجهز با امکانات آموزشی و کمک آموزشی؛
کادر با تجربه و دارای تحصیلات عالی حداقل ماستری؛
کتابخانه غنی و مجهز؛
کامپتوتر لب مجهز با انترنت؛
فضای باز و پویای آموزشی؛
نقش دیپارتمنت اقتصاد ملی در انکشاف جامعه
دیپارتمنت اقتصادملی به عنوان یکی از بخشهای فعال پوهنتون مولانا جلال الدین، با توجه به مسوولیتهایی که دارد خواهان ایفای نقش فعال در جامعه است. این نقش از طرق ذیل ایفا میشود: